Det var en gång...

…en snöig och stormig natt i Torsby. Året var 1983 och mitt i denna stormiga natt föddes jag: Anton Johan Romanus. Mina föräldrar hade bara några år tidigare flyttat till Torsby från Göteborg och tre lyckliga år efter min födsel flyttade vi tillbaka till Göteborg igen. Och där kom jag att växa upp. Eller ja, till att börja med strax utanför Göteborg i Västra Frölunda och senare i centrala Guldheden.

Att jag var ämnad för scenen slog mormor fast i ett tidigt skede. Även om jag hade många olika intressen.

Jag var ett pratglatt barn, satt gärna vid vuxenbordet, var något blyg bland andra barn, men kunde också vara mycket bestämd. Att t.ex. applådera mitt under min slagverksföreställning ”träslev möter kastrull” kunde jag såklart inte låta gå obemärkt förbi. Detta ledde istället till en högljudd protest och tydliga instruktioner om exakt när min publik fick applådera. Jag har slappnat av lite sen dess…

Jag spenderade mycket av min tid med huvudet i uppslagsböcker om djur och natur, eller vändandes på stenar i trädgården för att se vilka småkryp som bodde där under. Biolog var ett av många drömyrken. Ett med naturen på SVT var länge mitt favoritprogram på tv och jag skickade en gång ett idolbrev till Arne Weise. Jag hittade brevet han skickade som svar för ett tag sedan och letar nu efter en bra ram så jag kan hänga upp det på väggen här hemma.

Varje dag...

…från att jag var sex år gick jag in på Nya Åkeredsskolan för att lära mig mer om livet. Därefter blev det några år på Göteborgs Samskola och sedan gymnasiestudier på svårstavade Hvitfeldtska Gymnasieskola. På Hvitfeldtska engagerade jag mig i skoltidningen Magasin Lyran vilket ledde till en kort föreningskarriär i Föreningen Lyran, en stödförening för ungdomsmedier (däribland skoltidningar) i Sverige. Föreningen kom senare att byta namn och är numera känd under namnet Ung Media Sverige. Som styrelsemedlem i denna förening hjälpte jag till att arrangera medlemsträffar för skoltidningar runt om i Sverige och reste även runt till skoltidningar och föreläste/höll workshops om tidningslayout och redaktionsarbete.

Innan mitt sista år på gymnasiet åkte jag till USA som utbytesstudent i ett år. Jag bodde med familjen Miller och studerade på Ephrata High School i Pennsylvania, på amerikanska östkusten.

Men så en dag...

…när jag kom hem från USA 2001 fick jag som 18-åring mitt första riktiga jobb på sprillans nya Universeum Vetenskapscentrum. Den första sommaren på Universeum jobbade jag som entrévärd, men på varje ledig stund gick jag upp till Akvariehallen och eftersom jag hade mina arbetskläder på mig blev jag ibland, till min stora förtjusning, misstagen för guide (jag hade ju faktiskt spenderat hela min barndom med att studera biologi och kunde utan problem svara på de flesta av besökarnas frågor). Guideansvarig, som hette Johanna, tog tag i mig i slutet på sommaren och undrade om jag ville byta mitt fritidsguidande mot att bli guide i Akvariehallen på riktigt.

Det var starten på ca sju år som guide på Universeum, från början i de tre levande miljöerna, men inom kort i husets alla fem avdelningar.

Jag genomförde otaliga experimentshower, ormvisningar, barnkalas och över 100 st kvällsarrangemang under mina år som guide på Universeum. Jag höll även en utbildning i presentationsteknik för guidepoolen på ca 30 guider.

Efter studenten gjorde jag ett kort besök på Göteborgs universitet och läste där Medie- och kommunikationsvetenskap. Blev bara kvar på universitet i ett år, men hittade där Göteborgs Studentteater vilket jag idag är mycket tacksam för.
Efter att ha lämnat universitet gick jag en projektledarutbildning inom evenemang. Utbildningen var på två år och innefattade en ca tre månader lång praktikperiod. Praktiken gjorde jag på evenemangsavdelningen på Göteborg & Co, där jag fick jobba med Göteborgs Internationella Vetenskapsfestival.

Vilket ledde till...

… att jag under hösten 2007, efter en lyckad praktiken på Göteborg & Co och Vetenskapsfestivalen, fick ett samtal från dåvarande projektledaren för Vetenskapsfestivalen, Annika, som undrade om jag var intresserad av att jobba som värdansvarig för festivalen den kommande våren.

Från våren 2008 till sommaren 2016 jobbade jag sedan som värdansvarig och administratör på Vetenskapsfestivalen där jag bland annat rekryterade ca 90-120 värdar varje år. Efter flera projektanställningar och vikariat blev jag 2012 fast anställd som administratör på avdelningen Evenemangsproduktion. Jag fortsatte jobba med Vetenskapsfestivalen och blev samtidigt administratör för Göteborgs Kulturkalas, där jag tidigare hade jobbat som platschef för en av Kalasets festplatser flera år i rad.

Under mina år på Göteborg & Co jobbade jag även med Julstaden Göteborg, Göteborgspriset för hållbar utveckling, samt hjälpte till under ett antal andra evenemang (som t.ex. Inomhus-EM i friidrott och Student Göteborg).

Tills slutligen...

…jag tog det stora klivet och sa upp mig från Göteborg & Co för att kunna jobba som professionell improvisatör på heltid. Jag arbetade min sista dag som administratör på Göteborg & Co i juni 2016.

Och sedan den dagen...

…frilansar jag som improvisatör, konferencier och moderator!

Men hur blev jag improvisatör?

Jo, året var 2004 och jag hade precis hittat Göteborgs Studentteater där jag träffade ett gäng andra improvisationsentusiaster och tillsammans startade vi en improgrupp. Vi hade ett rullande ledarskap och jag var en av dem som mest frekvent ledde våra reptillfällen. Jag och en handfull av medlemmarna i gruppen ville spela impro regelbundet inför publik så vi grundade inom kort teatersportsgruppen Rattle.

Med Rattle gjorde vi oss ett namn i impro-Göteborg genom vår obevekliga positiva energi på scenen och genom vinster av diverse teatersportsturneringar. Rattle gjorde flera platser sitt hem under åren: Café Kom, Mitt Andra Hem, Folkteaterns foajéscen och gjorde många gästspel på andra improscener och Stand-up klubbar i Göteborg med omnejd. Under denna tid började jag även bekanta mig med andra improvisatörer i Göteborg och lärde snart känna Gbgimpro.

I många år var jag stammis på Gbgimpros After Work Impro (som fortfarande körs sista fredagen varje månad, kom dit och spela som jag gjorde!). Jag lärde känna Gbgimpros medlemmar, tävlade i Improvision Song Contest och vann Impromästerskapen som Gbgimpro arrangerade. 2012 togs jag slutligen in i Gbgimpros fasta ensemble och började strax därefter vikariera för gruppens kursledare för att sedan själv börja hålla kurser. Idag har jag undervisat impro på alla nivåer vi erbjuder: från steg 1 till Masterclass. Jag har även genomfört Gbgimpros första grundkurs på engelska och hållit nybörjarkurs i musikalimpro. Jag undervisar och spelar även utomlands och på festivaler när tillfälle ges!

Under alla mina år som improvisatör har jag givetvis lagt ned oräkneligt med tid på att utbilda mig själv i konstformen genom att studera diverse impro- och teaterlitteratur, spela så många olika föreställningar jag kunnat samt gå och se andras föreställningar. Jag har också gått mååånga kurser och workshops för flera olika impro- och teaterpedagoger både i Sverige och utomlands.

Några av alla dem som bidragit till att forma mig till den improvisatör jag är idag är: Shawn Kinley, Marvin Yxner, Pelle Öhlund, Randy Dixon, Beto Urrea, Lee White, Nadine Antler, Beatrix Brunschko, Joe Bill, Jason Schotts, Inbal Lori, Jason Geary, Missie Peters och Anders Fors. Men den listan växer för varje månad och minut…

Att leva som improvisatör är en ständig process av utveckling och alla improvisatörer jag träffar, spelar med samt undervisar bidrar till att inspirera och pusha mig vidare. Tack till er alla, vi ses på scen!